Suomen Homekoirayhdistyksen puheenjohtajan haastattelu

11/2019

Olet Suomen homekoirayhdistyksen puheenjohtaja. Kerro itsestäsi ja taustastasi. Mitä puheenjohtajuus sinulle merkitsee?

Toimin laajasti sisäilma- ja homekoira-alalla, tekijä- ja tilaajapuolella. Rakennusterveysala on minulle tärkeää, oman yritykseni kautta tekemäni homekoiratyö on yksi osa sitä. Selvitän aamusta iltaan sisäilmaongelmia kouluissa, päiväkodeissa, toimistokiinteistöissä, taloyhtiöissä ja yksityiskodeissa, homekoiran kanssa ja ilman. Laaja osaamistausta tukee omaa osaamista, mutta myös koko yhdistyksen toimintaa. Yhdistys koostuu sen jäsenistä, on ilo olla Suomen homekoirayhdistyksessä aktiivisena toimijana.
Puheenjohtajuus on osoittautunut erittäin mielekkääksi työksi, tässä pääsee paraatipaikalle näkemään yhdistystyön antia ja suunnittelemaan koulutusten lisäksi yhdistyksen ja samalla koko homekoira-alan suuntaviivoja. Parhainta on verkostoituminen ja kontaktointi uusien yhdistyksen yhteistyökumppaneiden kanssa. Ihanan antoisaa ja mielenkiintoista työtä!

Mikä on yhdistyksen tarkoitus ja sen merkitys alalle?

Yhdistys on keino vaikuttaa homekoira-alaan ja samalla koko sisäilmatutkimusalaan Suomessa. Yhdistyksen avulla, ja jäsenten sitoutuneella toiminnalla voidaan luoda alalle standardit ja tavat toimia. Yhdistyksen tarkoitus on kehittää alaa ja tukea yhdistyksen jäseniä, koulutuksia järjestetäänkin kiitettävän ahkerasti. Kouluttamalla koiranohjaajia lakiasioissa, rakennetekniikassa, mikrobiologiassa, koirankoulutuksessa ja kaikessa muussa alaan liittyvässä, saadaan nostettua jatkuvasti alan toimijoiden tasoa. Yhdistys toimii myös vertaisryhmänä alan toimijoille, jäsenten kesken voi keskustella ja kysyä vastaantulevista ongelmista ja ilmiöistä – apua saa helposti muilta jäsenyrittäjiltä.

Leena ja Homekoira Keno tarkastamassa koulua

Mikä on haastavaa tässä alassa? Miksi koulutus on tärkeää?

Sisäilma-alalla tutkimusten teko on asiantuntijatyötä. Jos alalla aikoo pärjätä ja tehdä ammattimaista työtä, on koulutettava itseään jatkuvasti. Jos homekoiraohjaajalla ei ole sisäilma-alan perustietoja tai laajempaa koulutusta sisäilma- ja rakennetekniikkaan ennen alalle hakeutumista, on lähdettävä rakentamaan alusta asti tietotaitoa alalla. Jokainen tekee työtä oman osaamisensa puitteissa ja antaa asiakkaalle sen mitä osaa. Jos haluaa tuottaa laadukasta palvelua asiakkaalle, on opiskeltava laajasti sisäilma-alaa. Koiranohjaus on taka-alalla homekoiratarkastuksessa, ongelmien selvityksessä käytetään paljon myös muita osaamistaitoja. Koiranohjauksen lisäksi on osattava rakennetekniikkaa, mikrobiologiaa, juridiikkaa ja ymmärrettävä rakenteiden vaurioista ja ongelmista paljon. Jos näistä ei tiedä lainkaan, voi olla vaikea selostaa asiakkaalle mitä koiran havainnot tarkoittavat ja miten asiakkaan tulee toimia seuraavaksi. Yhdistyksen jäsenet ovat kouluttautuneet alalle, ja lisäkouluttautuvat jatkuvasti yhdistyksen järjestämissä koulutustilaisuuksissa.

 

Mikä tekee homekoirayrittäjyydestä haastavaa? Voiko itse kouluttaa koiran homekoiraksi? Tarvitaanko koulutusta?

Homekoiran voi kouluttaa itse, ilman homekoira-alan ja sisäilma-alan osaajien apua, mutta tällöin todennäköisesti tekee paljon virheitä koiran koulutuksessa, koiran havaintojen tulkinnassa ja asiakkaan neuvomisessa. Yrityksen ja erehdyksen avulla voi päästä kohtalaiseen lopputulokseen pitkällä aikavälillä, mutta asiakkaita kohtaan on reilua hankkia ensin koulutus alalle ja perusymmärrys homekoiratyöstä. Perus koirankoulutustaidot eivät riitä homekoiran kouluttamiseen, homevaurio on hajuna niin monisyinen ja haastava kouluttaa koiralle. Jotkut yksityiset koirankoulutusyritykset ovat alkaneet tarjoamaan ”homekoirakursseja”, ilman mitään osaamista homekoira-alasta. Alalle pyrkivän kannattaa hakeutua asialliseen ja pitkään homekoiraohjaajakoulutukseen, jossa annetaan alkutiedot alaa varten. Kaikki yhdistyksen jäsenet on koulutettu alalle pitkässä homekoiraohjaajakoulutuksessa (Kp-Edu), tai yrittäjät ovat muuten hankkineet vastaavat tiedot muissa koulutuksissa ja työkokemuksella.

Homekoirayrittäjyydessä on haastavaa alan poikkitieteellisyys ja koiran koulutuksen vaikeus. Alalla on osattava montaa eri aihealuetta mikrobiologistasta juridiikkaan, sekä selvitettävä asiakkaan sisäilmaongelman syitä.

Koiran koulutuksessa taas haastavinta on oikeanlaisen hajukuvan opettaminen ja se, että koira ilmaisee sopivaa määrää haluttua hajua ja oikeanlaisia vaurioita. Erittäin haastava asia, jota varten on ymmärrettävä laajasti sitä mitä koira haistaa ja mitä on tarkoitus etsiä. Ilman ymmärrystä mikrobiologiasta ja rakennetekniikasta, on vaikea kouluttaa koiraa.

Leena ja homekoira Timmi tarkastamassa koulua. (kuva:J.Somervalli)

Mikä sinua huolestuttaa alan tulevaisuudessa? Alaa ei ole säännelty mitenkään. Onko se tarpeen ja tekeekö yhdistys sen hyväksi jotakin?

Homekoira-alaa ei ole säädelty mitenkään, niin kuin ei ole kuntotutkimusten tai asuntokaupan kuntotarkastusten tekoakaan. Kuka tahansa voi alkaa tehdä kuntotutkimuksia toisten kodeissa, kouluissa tai toimistoissa. Sama pätee homekoira-alaan. Alalle voi ryhtyä täysin ilman osaamista tai taustaa. Alan säätelemättömyys huolettaa, mutta yhdistys pyrkii lisäkouluttamaan jäseniään, sekä nostamaan alan tekijöiden tasoa. Tilaajan on hyvä selvittää tekijän taustoja, osaamista ja pätevyyttä etukäteen.

Yhdistys pyrkii etsimään alan osaajia mukaan yhdistykseen, mukaan on tervetulleita kaikki riittävän koulutuksen saaneet ja alalla jo toimivat homekoirayrittäjät, joilla on takana jo jonkin verran työuraa. Koiralle on vaatimuksena, että koira ilmaisee vain mikrobiperäisiä hajuja, tai ohjaaja pystyy erottelemaan mitä koira ilmaisee. Jos koira on opetettu etsimään homeen lisäksi vaikkapa luteita tai liima-aineita, ohjaajan on tiedettävä mitä koira ilmaisee kulloinkin. Tämä on tärkeää, jotta jatkotoimenpiteet osataan kohdentaa oikein. Muiden ongelmien torjunta tehdään eri keinoin kuin homeen torjunta. Asiakkaalle helpottaa homekoirayrittäjän valinta, yhdistyksen jäsenlistoilta voi valita omalla alueella toimivan pätevän yrittäjän.

Tervetuloa yhdistykseen pätevät osaajat!

Kysymykset: Saara Pulkkinen
Vastaukset: Leena Stenlund, yhdistyksen puheenjohtaja, Espoon Homekoirat

« Palaa takaisin