Homekoira­tarkastus

Ennen homekoiratarkastusta on hyvä valmistella tiloja niin, että koira mahtuu työskentelemään tiloissa ja tilat ovat turvallisia koiralle. Lue ohjeet täältä.

Toimimme työssä homekoiraohjeistuksen mukaisesti.

Tutustu homekoiratyöhön täältä.

Paikantaa mikrobiperäiset hajut

Homekoiran avulla voidaan paikantaa sisätiloissa mikrobiperäisiä hajuja, koira näyttää kohdat ja rakennusterveysasiantuntija selvittää syyn koiran havainnoille.

Apua sisäilmaongelmiin

Homekoiratarkastus on hyvä keino aloittaa sisäilmaongelman selvittely, selvittää hajun syytä ja laajuutta, sekä varmistaa tilannetta ennen asuntokauppaa.

Sertifioitu rakennusterveys­asiantuntija

Homekoirien kanssa kiertää aina sertifioitu rakennusterveys­­­asiantuntija.

Asuntokaupan yhteyteen

Homekoiratarkastukseen voi yhdistää asuntokaupan kuntotarkastuksen tai kuntotutkimuksen.

Miksi homekoiraa ohjaa rakennusalan asiantuntija

Homekoira pystyy parhaimmillaan vain näyttämään kohtia, joissa se havaitsee homeen hajua. Homekoiran havaintokohta tarkoittaa sitä, että kohdassa on arvioitava hajun syytä tarkemmin asiantuntijan toimesta. Homekoira pystyy näin vain osaan siitä työstä mitä tarvitaan tilanteen selvittämiseksi.

Koiran havaitsema haju voi olla pieni tai isompi, koira ei pysty kertomaan tilanteen vakavuutta tai korjaustarvetta. Kaikki hajukohdat eivät tarkoita sitä, että rakenne olisi homeessa tai että sitä pitäisi korjata. Kun rakenteet ja niiden riskit selvitetään, mitataan pintakosteudet ja havainnoidaan ympäröivät rakenteet, voidaan koiran ilmaisukohdista päätellä mistä koiran havaitsema haju todennäköisesti johtuu ja mitä sille pitää seuraavaksi tehdä. Homekoiratarkastuskäynnillä on tärkeää selvittää, onko rakenteissa lisätutkimustarvetta, korjaus- tai tiivistystarvetta.

Samalla tarkastuskäynnillä havainnoidaan materiaalipäästöjen, asbestin ja haitta-aineiden muiden päästöjen esiintyvyyttä, sekä ilmanvaihdon toimintaa. Tarvittaessa saat arvion irtaimiston ja kalusteiden puhdistustarpeesta homevauriotilanteessa, tai karkeata arviota korjausten laajuudesta, toteutustavasta ja näiden tyypillisistä kustannuksista. Homekoiratutkimuksessa tarvitaan koulutetun koiran lisäksi myös rakennusalan pätevä osaaja, jolla on laaja osaaminen rakenteiden vaurioitumisesta, materiaaleista, korjaustavoista ja kuntotutkimuksista. Näin homekoiratarkastuksesta saa parhaimman hyödyn. Tavoitteena on selvittää rakennuksen tai asunnon sisäilmatilannetta ja rakenteiden kuntoa tarkemmin, jotta asukas saa hyvät ohjeet tulevaan.

Meillä homekoiran kanssa kiertää rakennuksia aina sertifioitu ja kokenut
rakennusterveysasiantuntija, tarkastus on enemmän kuin vain koiran tekemä haistelukierros.

Suuri kiitos kattavasta tarkastuksesta! Nyt meillä on selkeä kuva siitä, mitä kaikkea lähdetään korjaamaan rakennuksessa ja missä järjestyksessä. Tarkastus avasi silmäni ja saatiin erittäin paljon lisätietoa vanhasta talosta ja sen kunnosta. Aivan uskomattoman tehokas asiantuntijatarkastus, tätä tietoa ei saanut myyntiesitteistä tai aiemmasta kuntotarkastuksesta. Nyt uskallamme ostaa talon, kun tiedämme mihin meidän tulee varautua tulevina vuosina. Rapsutukset koirille!

-Timo, Helsinki