Homekoira löysi hometta – miten koira ilmaisee homeen?

12/2015

Espoon Homekoirien toiminta on mahdollisimman läpinäkyvää, ja etsintää rakennuksessa saa ehdottomasti olla mukana seuraamassa. Luotettavan homekoirayrittäjän tunnistaakin siitä, että hometarkastusta saa olla näkemässä ja että toiminnassa ei salailla. Kuitenkin, asunnon tai kiinteistön omistajan ei ole tarkoitus tulkita koiraa, vaan koiran ohjaaja tekee tulkinnat omasta koirastaan. Vahva rakennustekninen osaaminen, ammattitaito sekä kokemus homekohteista ja kosteusvauriokohteista on tarpeen koiran ilmaisuja tulkitessa.

Joskus käy niin, että homekoira ei tee mitään löytöjä asunnosta, ja asunnon omistajaa jää kiinnostamaan että miten koira olisi kertonut mahdollisesta homeesta. Muutenkin usein kysytyin kysymys astuttaessa taloon on se, että miten koira ilmaisee homekohdan. Teimme Espoon Homekoirissa pienen videon siitä, että miten koira kertoo olevansa homeen hajulla. Videolla näkyy muutamia erilaisia tiloja, joissa on piilotettu kosteusvaurioindikaattorihomeilla homehdutettuja  eri aikakausien rakennusmateriaaleja. Yksi kätkö on laboratoriossa kasvatettu homemalja, jossa on kosteusvauriokohteessa usein löytyvää sädesientä. Harjoittelussa käytetään mahdollisimman monipuolisesti eri homeita, jotka ovat tyypillisiä kosteusvauriokohteille.

 

Homekoira Kessu ilmaisee homeen paikan pyrkimällä mahdollisimman lähelle homeen hajua.

Homekoira Kessu ilmaisee homeen paikan pyrkimällä mahdollisimman lähelle homeen hajua.

Kun koira saa hajun homeesta, se yrittää kaikin mahdollisin keinoin pyrkiä homeen luo. Kessu ilmaisee korkeat kohdat kurottamalla homeelle tai hyppimällä ylös. Timmi myös pyrkii kurottautumaan mahdollisimman lähelle hometta, eli pitkäksi ylöspäin. Alempana olevat hajulähteet ovat koiralle helpommin paikallistettavissa tarkasti. Timmi tekee alempana olevaan hajukohtaan nenäkosketuksen, jossa se hetkeksi pysähtyy ja jähmettyy nenä osoittaen siihen kohtaan, mistä home tulee vahvimmin sille. Kessu taas helposti raapaisee ilmaisemaansa kohtaan, ja hakeutuu vahvimman hajun kohtaan nenä edellä, välillä erittäin voimakkaastikin hajulle pyrkien. Koiran palkka löydöstä voi olla pieni herkku, kehuminen tai jokin koiran lelu. Käytän myös naksautusta, jolloin koira tietää aiemmasta ehdollistamisesta johtuen, että tämä oli oikein. Koiralle on hyvin palkitsevaa myös itse etsiminen, eikä erityistä palkkaa löydöksestä edes välttämättä tarvita. Homekoiralle hometarkastus tilanteena on erittäin mukava, työkoira tekee työtään innosta puhkuen.

Koko videon voit käydä katsomassa Espoon Homekoirien facebook-sivulta, klikkaa linkistä videoiden sivulle. Video on tehty kokonaisuudessaan harjoitustilanteessa, ja mukaan videolle on otettu vain kätkön löytyminen, ei koko etsintävaihetta.

« Palaa takaisin