asuntokaupan kuntotarkastus

Asuntokaupan kuntotarkastus ja homekoira samalla kertaa

04/2024

Kodin osto on tärkeimpiä sijoituksia, kodin kunto on tärkeää. Eikä pelkästään kodin kunto, vaan korjaustarve ja sisäilmatilanne. Korjaustarve voi olla pienempi, muutaman sata euroa maksava pienempi korjaus tai suurempi, muutaman satatuhatta maksava korjaus. Rakenteiden kunnon ja korjaustarpeen selvittäminen on olennaista, jotta osataan varautua tuleviin korjauksiin. Erityisesti vanhemman rakennuksen ostotilanteessa on tärkeää ymmärtää mitä on ostamassa ja miten suuria korjauksia rakennukseen on tarve tehdä tulevina vuosina.

Osa ostajista ei edes halua ostaa remonttikohdetta, vaan halutaan kaikinpuolin valmis ja terveellinen koti perheelle. Tällöin hyvä selvittää etukäteen, onko rakenteissa jotain sellaista riskiä tai vauriota, joka olisi olennaista tietää etukäteen. Samalla vältetään mahdolliset kiinteistökauppariidat, kun asiat tulevat ilmi jo ennen kauppoja.

Asuntokaupan kuntotarkastuksessa selvitetään rakenteiden kuntoa ja korjaustarvetta, selvitetään riskirakenteet ja muut mahdolliset ongelmakohdat, katsastetaan taloteknisten järjestelmien ikää ja uusintatarvetta, selvitetään ilmanvaihdon toimintaa ja rakennuksen kokonaisuutta. Kuntotarkastus tehdään aistinvaraisesti ja pienempien kosteusmittausten ja havainnointien avulla kuntotarkastusohjeistuksen (KH 90-00394) mukaan.

Asuntokaupan kuntotarkastusta vaaditaan nykyään usein myös pankin toimesta lainan tueksi. Kokemuksen mukaan pankissa luetaan raportit tarkasti ja halutaan, että ostajalla on tieto ja ymmärrys rakennuksen kunnosta, sekä myös rahoitus korjauksia varten. Enää ei anneta lainoja, jos laina ei riitä tarvittaviin olennaisiin korjauksiin. Tekemämme asuntokaupan kuntotarkastukset ovat pankin hyväksymiä tarkastuksia.

Tekemissämme asuntokaupan kuntotarkastuksissa tehdään kattava tarkastus, mutta keskitytään erityisesti rakenteiden kuntoon ja sisäilmatilanteeseen. Rakennuksessa arvioidaan kaikki sisäilmaan vaikuttavat tekijät materiaalipäästöistä homevaurioihin ja ilmavuotoihin. Asuntokaupan kuntotarkastuksen yhteydessä voidaan tehdä homekoiratarkastus samalla kertaa. Tämä nopeutta ostotilannetta. Jos rakenteissa on lisätutkimustarpeita tai laajempaa kuntotutkimustarvetta, tarkempia tutkimuksia ja rakenneavauksia voidaan tehdä samalla tai eri käynnillä. Usein laajemmat kuntotutkimustarpeet on hyvä tehdä eri käynnillä – niihin voi varata noin puoli päivää.

Tarjousta varten tarvitsemme rakennuksen iän, tietoja rakennuksen koosta ja yläpohjan ja alapohjan rakenteista. Laita viestiä niin sovitaan aika tarkastukselle!

« Palaa takaisin