homekoiraohje

Uusi homekoiraohje luo standardeja alalle

06/2023

Uusi Homekoiraopas määrittelee raamit homekoiratoiminnalle – Espoon Homekoirat noudattaa ohjetta.

Parin vuoden uurastus oppaan parissa on nyt ohi ja saatiin tehtyä homekoira-alalle minimivaatimukset ja ohjeistukset toiminnalle, kuten mm. raportointiin, koirakon työskentelyyn, ohjaajan osaamiseen ja pätevyyteen, sekä tarkastuksessa tehtävien mittausten vaatimuksiin. Oppaan tavoitteena on ammattimaistaa homekoira-alaa ja luoda standardeja toimintaan. Uusi ohje korvaa aiemmin vuonna 2012 tehdyt Hometalkoiden homekoiraohjeistukset.

Uusi opas on tehty homekoira-alan kanssa yhteistyössä, mukana on ollut myös mm. Ympäristöministeriö ja Senaatti-kiinteistöt, alan kuntotutkijoita ja juristeja. Espoon Homekoirat oli myös hankkeen ohjausryhmässä edustamassa homekoirayrittäjiä.

Uudesta oppaasta löytyy ohjeistusta homekoiratarkastuksen tilaajalle; mitä homekoiratarkastus tarkoittaa, sopiiko homekoira omaan kohteeseen, miten valmistautua käyntiin, miten valita homekoirayrittäjä ja miten toimia homekoiratarkastuksen jälkeen. Kuntotutkija puolestaan saa lisätietoa siitä, miten homekoiran ilmaisukohtia tulisi tutkia ja mitä ne ylipäätään voivat tarkoittaa. Homekoirayrittäjälle oppaassa annetaan ohjeet ammattimaiseen ja oikeanlaiseen toimintaan homekoira-alalle. Tärkeää on, että yrittäjät noudattavat työssään alalla vallitsevia hyviä käytäntöjä ja ohjeistuksia, ja toimivat työssään ammattimaisesti. Homekoiratarkastukseen pitäisi kuulua aina olosuhteiden ja painesuhteiden mittaukset.

Kurkkaa linkistä Terveet Tilat -uutinen uudesta oppaasta, linkin kautta pääsee myös lataamaan uuden ohjeen: https://tilatjaterveys.fi/-/homekoiraopas-tuo-yhteen-tutkimuksen-suunnitteluun-ja-toteuttamiseen-liittyvan-ohjeistuksen

Espoon Homekoirien tekemät tarkastukset tehdään uuden ohjeistuksen mukaisesti.

« Palaa takaisin