Haiseva lomaltapaluu

06/2020

Viemärikaasut ja mikrobikasvustot

Homekoira ilmaisee usein lattiakaivoja, jotka ovat jääneet puhdistamatta tai joissa hajulukko on kuivunut. Koira ilmaisee mikrobihajua, eikä ole tässä asiassa suinkaan väärässä. Puhdistamattomassa lattiakaivossa voi löytyä vuosien töhryt, ja ajoittain kastuva aines muodostaa herkästi mikrobikasvustoa kaivoon. Jos vesilukko kuivuu, lattiakaivon kautta voi tulla roima ilmavuoto viemäristön kautta, tällöin asuntoon pääsee ikävää hajua ja viemärikaasuja. Viemäreissä muhii terveydellekin haitalliset mikrobit ja kaasuyhdisteet, joten asia on muutakin kuin vain viihtyvyyshaitta.

Kaikki talon lattiakaivot on hyvä käydä läpi ja puhdistettava kaivopesät ja täytettävä vesilukot. Tyypillinen unohtuva kaivo on saunan lattian kuivakaivo, jonne erityisesti puulämmitteisessä saunassa voi ajautua paljon puusilppua, mutta välttämättä vettä ei valu kuitenkaan niin paljon että kaivo tulisi huuhdeltua. Tällaisessa kaivossa puusilppu tai muu roska helposti homehtuu kaivoritilän alla lämpimissä ja kosteissa olosuhteissa. Toinen tyypillinen ongelmakaivotyyppi on lämminvesivaraajien ja taloteknisten järjestelmien alla. Lattiakaivoon valuu kondessivettä ajoittain, tai lattiakaivo on asennettu vain varmuuden vuoksi, estämään kosteusvaurioita.  Näissä tiloissa harvemmin muistetaan käydä puhdistamassa kaivot ja täyttämässä hajulukot. Voi myös olla, että lattiakaivo on asennettu laitteistojen alle, jolloin puhdistus ja tarkastus voi olla vaikeaa.  Jos rakennuksessa on joku vähällä käytöllä oleva wc-tila tai suihku, tai vaikkapa siivouskomeron vesipiste, nämä ovat usein ensimmäisiä haisuleita. Kaivot puhdistetaan nostamalla ritilä pois ja pesemällä näkyvä tila harjalla ja pesuaineella. Puhdistukset tehdään säännöllisesti, puhdistustiheys riippuu siitä miten kovalla käytöllä kaivo on.

Hajulukkoihin myydään geelejä estämään hajulukon kuivumista, jos tilassa on vaikea tehdä vedenlisäystä riittävän usein, tai jos vesi haihtuu poikkeuksellisen nopeasti. Aiemmin on suositeltu myös öljyn kaatamista hajulukkoon, jotta öljy asettuu pinnalle ja estää veden haihtumisen. Öljyn lisäämistä ei kuitenkaan enää suositella, se rasittaa turhaan viemäriverkostoa ja aiheuttaa tukkeita. Jotkut peittävät lattiakaivon muovikelmulla pitkällisen poissaolon ajaksi, mutta tässä on muistettava, että lattiakaivo toimii märkätilassa myös estämässä kosteusvaurioita. Jos tilassa rikkoutuu vesiputki tai hana jää vuotamaan, vedellä pitää olla pääsy lattiakaivoon.

Mitä vähemmän tila on säännöllisessä käytössä ja mitä lämpimämpi tilassa on, sitä nopeammin vesilukosta vesi haihtuu. Jos tilassa on erittäin voimakas ilmanvaihto, kuivumista tapahtuu myös nopeammin. Ennen kesälomaa onkin hyvä käydä läpi kaikki talon lattiakaivot, jotta lomaltapaluu tapahtuu miellyttävämmissä tunnelmissa.

Homekoiratarkastuksessa havaitaan lattiakaivo-ongelmia

Eräässä talossa oli jälkikäteen asennettu lattiakaivo tekniseen tilaan, mutta kaivosta puuttui vesilukko. Koira ilmaisi että täältä se haju tulee. Asiakas olikin imetellyt ajoittaista pahaa hajua tässä huoneessa ja sen yläpuolella makuuhuoneessa. Taloyhtiöiden teknisissä tiloissa usein lasken vettä huonetiloissa tarkastukäynnillä, sillä lievähkö viemärinhaju tulee monesti vastaan tiloissa joissa ei käydä viikoittain.

Pahin tilanne mihin olen törmännyt, on  vähällä käytöllä ollut uudehko wc-tila, jossa lattiakaivojen lisäksi pöntöstä oli vesi täysin kuivunut. Tämähän aiheutti sen, että koko tilassa oli kammottava viemärin haju, joka levisi viereisiinkin tiloihin ajoittain. Hajuongelmaa oli pitkään ihmetelty, mutta onneksi tilanne korjaantui vetämällä vessanpönttö ja laskemalla vettä kaivoihin.

« Palaa takaisin