Tasotestin todistus

Homekoiratoimintaa 2023: koulutusta ja tasotesti

06/2023

Teemme työtä laajasti homekoira-alalla, tarkastusten ja tutkimusten lisäksi. Vuoden 2023 aikana olemme tarkastaneet satoja eri tiloja, haistelleet koteja ja kirkkoja, halleista holveihin. Osallistumme myös homekoirayhdistyksen toimintaan ja järjestämme Etelä-Suomen alueella yrittäjien yhteisiä harjoituspäiviä sekä koulutuksia.

Keväällä 2023 toteutui koulutus Turun AMK:n tuleville rakennusterveysasiantuntijoille. Koulutuksessa käsiteltiin homekoiratyötä ja sisäilma-asioita, sekä sitä mitä kuntotutkijan tulee tietää homekoirista. On tärkeää, että kuntotutkijoilla on käsitys siitä mihin homekoirat pystyvät ja mihin ne eivät pysty, ja miten ratkoa yhdessä homekoirakkojen kanssa sisäilmatilanteita. Vastaavia koulutuksia rakennusterveysasiantuntijoille tai rakennusinsinööreille pidetään eri tahojen kanssa lähes vuosittain.

Kesällä 2023 järjestin tasotestin homekoirille ja heidän ohjaajilleen, testi järjestettiin Vantaalla. Testiin tuli osallistujia ympäri Suomen ja kaikki saivat varmasti lisätietoa koiriensa toiminnasta. Testiradan lisäksi oli tarjolla harjoitteluun purkkirataa ja pienempi testirata, jossa oli häiriöhajuja koiralle. Häiriöhajuina oli mm. tetrakloorianisolin haju, eli ”mummolan haju”. Tämä on hometta muistuttava haju, mutta haju liittyy puunkyllästysaineen käyttöön, ei suoranaisesti homehtumiseen. Homekoiran ei tule ilmaista tetrakloorianisolia, pelkästään oikea homeen haju. Tasotestin avulla koiran ohjaajat pääsevät näkemään ja vertaamaan omaa tasoaan muihin alalla toimiviin homekoirakoihin ja varmistamaan koirien yhdenmukaista osaamista.

Pidin syksyllä 2023 homekoiraohjaajaopiskelijoille useamman illan mittaista teoriakoulutusta homekoiratyöstä. Koulutuksessa käsittelimme koiran koulutusta, home- ja kosteusvaurioasioita, koiran työskentelyä ja koiranohjaajan työskentelyä kohteissa, sekä vaadittavia mittauksia ja lisäkoulutuksia. Koulutuksessa käytiin läpi myös uutta homekoiraohjetta ja sen asettamia vaatimuksia uusille yrittäjille ja koko alalle. Koulutus tehtiin yhteistyössä homekoiraohjaajia kouluttavan Kp-Edun kanssa. Lisää koulutusta on varmasti tulossa jatkossa.

« Palaa takaisin