Kodista löytyi hometta, miten tästä eteenpäin?

01/2016

Keittiön kaapista löytyi hometta

Homekoira työssään: häntä heiluu ja hometta löytyy. Koiralle etsintä on iloinen asia, mutta asunnon omistajalle jännä paikka.

Kun homekoira on käynyt ja tehnyt omaan kotiin ilmaisuja, tunne voi olla lähellä paniikkia, lohdutonta epätoivoa tai murskaavaa tietoisuutta rahanmenosta. Mistä pitää aloittaa korjaaminen, ja mistä löytyy rahat siihen?  Samalla voi olla helpottunut olo, kun on vihdoin saanut varmistuksen tai selityksen omille epäilyille, oireille tai kodin omituisille hajuille. En olekaan vaan kuvitellut asiaa, tämä ei ole luulotautia!

Homekoiran näytettyä homekohdat, alkaa epäily siitä, että voiko asunnossa vielä asua vai hetikö pitää evakuoida koko perhe mummolaan.  Homekoiraohjaaja ei anna käynnistä lausuntoa terveyshaitasta tai mahdollisesta terveydellisestä homealtistumisesta, vaan sitä varten täytyy pyytää terveystarkastaja paikalle, tai selvitellä asiaa muuta kautta. Huoli oman perheen hyvinvoinnista saattaa olla kuitenkin päällimmäisenä ajatuksena.

Jos hometta on löytynyt vain  pienestä kohdasta, joka havaintojen perusteella näyttää olevan kohtuullisen pienellä rahasummalla korjattavissa vain ilmanvaihdon tehostamisella ja pienen alueen pintamateriaalin uusimisella, niin olo voi olla entistä helpottuneempi.  Mitä vaan saattaa kuitenkin löytyä pintamateriaalien alta, ja yleensä tarpeen on tarkempi selvitys ja rakenteiden avaaminen.

Jos helpotus homeen löytymisestä ei ole päällimmäinen tunne, vaan  olo on lähempänä paniikkitilaa, kannattaa hankkia vertaistukea ja apua omaan tilanteeseen. Parhaiten osaavat auttaa ne, jotka ovat läpikäyneet saman asian ja tietävät mistä saa sopivaa apua. Korjauksia varten tulet tarvitsemaan kosteusvauriokohteisiin erikoistunutta korjausalan ammattilaista. Itsekin voi tehdä, mutta pitää tietää mitä tekee, jotta home ei palaa. Myös korjaukset täytyy tehdä asianmukaisesti alusta loppuun.

 


Nyrkkisääntönä homekorjauksille 4 kohtaa:

  1. Kaikki homeinen materiaali täytyy poistaa
  2. Ei desinfiointeja tai homemyrkytyksiä
  3. Olosuhteita täytyy muuttaa, että home ei kasva uudestaan
  4. Perusteellinen homesiivous asuntoon

 

Homekorjaus täytyy tehdä riittävällä laajuudella niin, että kaikki homekasvuston vaurioittama materiaali poistetaan. Vaihdettavissa olevat materiaalit vaihdetaan, lopuista jyrsitään niin paljon pois mekaanisesti, että kasvusto ei enää ulotu jäljellejäävään rakenteeseen. Homepilkkujen pinnallinen pesu tai desinfiointi eivät riitä. Sisätiloissa ei ole suositeltavaa käyttää mitään desinfiointiaineita tai homeenestoaineita homevauriokohtaan, sillä se ei ole pitkäaikainen ratkaisu homeongelmaan. Päinvastoin, homekohtaa desinfioimalla poistuvat heikot homelajit ja samalla raivataan elintilaa myrkyllisimmille homelajeille. Puhdistus ei myöskään poista homeen kasvun alkuperäistä syytä.

Joskus on tarpeen ottaa näytepaloja koiran ilmaisemasta kohdasta, etenkin jos haluaa varmistua homekasvuston paikasta tai jos haluaa tehdä tarkempaa lajimääritystä. Homeen lajin tietäminen saattaa auttaa tekemään päätöksiä korjauksen aikataulusta tai siitä että voiko asunnossa asua korjausten ajan. Toiset homeet ovat toisia myrkyllisempiä, vaikkakin käytännössä homeet kasvavat aina sekakasvustoina rakennusmateriaaleissa. Homeilla on myös yhteisvaikutuksia, jolloin todellisia vaikutuksia altistuneisiin ei aina tiedetä. Voidaan kuitenkin sanoa, että terveellistä hometta ei ole.

Kun korjaamisessa on päästy vaurioituneiden rakenteiden poistamiseen asti, saattaa olla hyödyllistä tarkastaa alue vielä homekoiran avulla. Kun rakenteet ovat jo auki ja homehtunut materiaali on poistettu kokonaisuudessaan, homekoira voi helposti tarkastaa että onko korjauksen laajuus riittävä, vai löytyykö syvemmältäkin vielä kasvustoja. Saattaa jopa olla, että havaitun homekohdan lisäksi asunnossa onkin useampi kohta mitkä vaativat korjausta. Tässä vaiheessa on vielä helppo muuttaa korjaussuunnitelmaa ja laajentaa korjattavaa aluetta. Näin varmistaa sen, että lopputuloksena homekorjauksesta on mahdollisimman hyvin tehty lopputulos, eikä pintoja tarvitse avata pian uudestaan.

Riskirakenne

Usein kosteusvaurion syy löytyy talon ulkopuolelta. Yleensä sisäpuolisen vaurion syy ei ole kuitenkaan näin näkyvä.

Kaikessa kiinteistönhoidossa järkevintä on ennakoida tulevia ongelmia ja tehdä homekorjaukset perusteellisesti. Hyvät korjaussuunnitelmat tulevat pidemmän päälle kaikista halvimmaksi. Jotta home ei kasva kohtaan uudestaan, täytyy selvittää ja poistaa ne syyt, mitkä ovat johtaneet homekasvuston syntyyn. Kosteuden pääsy rakenteisiin tulee estää, ilmanvaihto saada tilaan riittäväksi ja rakenteet tulee muuttaa sellaisiksi, että kosteutta ei pääse tiivistymään rakenteisiin ja että ratkaisut ovat pitkäikäisiä. Homekorjauksessa tehdyt valinnat tulee kestää vuosikymmeniä.

Viimeisenä, ja samalla hyvin tärkeänä toimenpiteenä tulee suorittaa homesiivous asuntoon. Kaikki pinnat tulee imuroida hepasuodattimella varustetulla imurilla, sekä pyyhkiä kunnolla. Edes tekstiilien peseminen ei välttämättä poista homeen hajua, joten kannattaa miettiä mitkä tavarat ja huonekalut ovat välttämättömiä säilyttää, etenkin jos homevaurio on laaja ja se on ehtinyt vaikuttaa asunnossa kauan.

Joskus homevaurio havaitaan pian asunnon ostamisen jälkeen, kun uusi asukas huomaa omituisen hajun tai perhe saa terveysoireita. Tällöin korjausselvittelyn lisäksi kannattaa miettiä yhtenä vaihtoehtona mm. kaupan purkua tai myyjän osallistumista korjausten kustannuksiin. Asunnon myyjä on tietyllä laajuudella vastuussa siitä mitä on myymässä, joten jos juuri ostetusta kodista löytyy laaja homevaurio, kannattaa selvitellä myös tätä vaihtoehtoa. Kaikista parhain ajankohta homekoiratarkastukselle olisikin jo ennen kaupantekoa, vielä myyntivaiheessa, jolloin asunnon myyjälläkin olisi parempi tietämys myymänsä kiinteistön kunnosta.


 

Tietoa ja apua ensihätään voit löytää esimerkiksi seuraavista linkeistä:

Hometalkoot

Hometalkoot: homesiivous


 

« Palaa takaisin