Läpivientien kautta homeen hajut voivat levitä muihin tiloihin

10/2017

 

Timmi Talotekniikka-lehden kuvauksissa. Kuva: Marjukka Vainio

Läpiviennillä on merkitystä

Homekoiran kanssa kiinteistön tarkastuksessa voidaan havainnoida niitä kohtia, mistä mikrobiperäiset hajut kulkevat huonetilasta ja kerroksesta toiseen. Hajut ja epäpuhtaudet voivat aiheuttaa oireilua tai muuten huonontaa sisäilman laatua.

Hyvin usein hajut ja epäpuhtaudet kulkeutuvat taloteknisten putkitusten ja läpivientien kautta muihinkin tiloihin yhdestä vauriotilasta. Talotekniikan läpivientien tiivistäminen, kerroskatkot, palokatkot ja putkikuilujen reitit ovat suuressa merkityksessä siinä, kuinka helposti ilmavirtaukset ja sen mukana epäpuhtaudet kulkeutuvat viereisiin tiloihin. Tyypillistä on, että mikrobivaurioituneesta kellarista tai alapohjan laatan alapuolisesta putkikanaalista nousee muihin kerroksiin hajuja ja epäpuhtauksia, jopa kymmenen kerrosta ylöspäin. Hissikuilut ja talotekniikkakuilut voivat olla levittämässä sisäilmaongelmaa koko rakennukseen. Tässä mielessä taloteknisten läpivientien ja kuilujen tiiveys on oleellinen osa kiinteistön sisäilman hallintaa.

Ilmavirta kuljettaa mukanaan hajuja ja epäpuhtauksia

Tähän kun vielä lisätään ilmanvaihto ja vääränlaiset paine-erot talotekniikkakuilujen ja muiden tilojen välillä, pienestä paikallisesta ongelmasta voi tulla koko kiinteistöä piinaava haitta. Tällaista haittaa ei välttämättä saada kiinni ihmisaistein tai rakenneavauksin tehtävällä tarkastuksella. Linjasaneeraukset ja muut talotekniset korjaukset tuovat vielä oman lisänsä ongelmaan, kun vanhojen rakenteiden läpi puhkotaan uusia reittejä talotekniikalle tai kun vanhoja putkia jätetään rakenteiden sisälle.

Homekoiran kanssa työskennellessä vastaavia ongelmia hajujen leviämisessä eri kerroksiin tai tiloihin tulee vastaan sekä uusissa että vanhoissa rakennuksissa. Homekoiran avulla saadaan tehokkaasti selvitettyä puutteet taloteknisissä tiivistyksissä. Epätiiveyskohtien selvittäminen sekä niiden tiivistäminen voivat oleellisesti auttaa parantamaan sisäilmaa rakennuksessa.

Talotekniikka-lehden artikkelissa käsiteltiin samaa aihetta 10/2017, klikkaa linkistä lukeaksesi.

« Palaa takaisin