Miten koira haistaa ja mitä tutkitaan

Timmi näyttää nenällään mistä kohdasta haju tulee.

Mitä homekoiralla tutkitaan ja mitä koira haistaa?
Homekoiralle opetettu etsittävä hajukuva koostuu tuhansista eri hajuista. Näitä hajuja tulee kasvustojen aineenvaihduntatuotteista, ja mikrobikasvuston pölystä. Mikrobikasvustosta on tunnistettu yhtä yhteistä ainetta, kitiiniä, joka voi antaa kasvustoille yhteistä hajua. Tämän hajun avulla ei kuitenkaan voi kouluttaa pätevää homekoiraa. Kitiini käsittää vain vähäisen osan mikrobikasvustojen erilaisista tuhansista hajuista. Aina sisäilmaan ei edes tule kasvuston pölyä jossa kitiiniä on, vaan ilmaan tulee vain aineenvaihduntatuotteita, joissa ei ole kitiiniä.

Lisäksi, sädesieni (aktinobakteeri) on yksi tärkeistä homekoiran etsittävistä hajuista, mutta sädesienessä ei ole kitiiniä lainkaan, sillä sädesieni ei nimestään huolimatta ole homesieni, vaan bakteeri. Kitiinillä koulutusta ei suositella, sillä myös kovakuoriaisten kuoressa on kitiiniä ja koiran ei toivota ilmaisevan seinän välissä majailevia kovakuoriaisia tai niiden jäänteitä. Homekoiran on tarkoitus ilmaista vain mikrobikasvustoja. Ludekoirat ja ruumiskoirat on sitten erikseen.

Mikä aineenvaihduntatuote?
Mikrobikasvusto on elävä organismi, joka tuottaa sisäilmaan kaasumaisia aineenvaihduntatuotteita, joiden määrä ja laatu vaihtelee kasvuston kasvukauden, ympäristön olosuhteiden, kasvualustan kosteuden mukaan. Sama kasvusto voi tuottaa erilaisia hajuja satoja, riippuen missä kasvusto kasvaa – kipsilevyssä ja puun pinnalla kasvusto voi haista täysin erilaiselta. Kasvusto pyrkii pilkkomaan alustasta ravintoa aineenvaihduntatuotteilla. Lisäksi hajuihin vaikuttaa se, mitä muita kasvustoja kasvaa samassa paikassa, ja miten ne taistelevat elintilasta. Aineenvaihduntatuotteilla kasvustot yrittävät tuhota toisiaan. Oikeissa vaurioissa kasvaa aina useita eri lajeja, joiden yhteisvaikutuksista hajuun tai terveyteen ei pysty sanomaan vain lajituntemuksella. Aineenvaihduntatuotteet voivat läpäistä myös harkko-/tiilirakennetta, höyrynsulkumuovia, puumateriaaleja ja monia muita rakentamisessa käytettyjä materiaaleja. Muovilla ei voida estää homeen hajun pääsyä seinärakenteesta sisätilaan.

Tästä syystä homekoiria koulutetaan oikeissa homevauriokohteissa, sillä vain homemaljoilla tai kitiinillä kouluttaminen ei riitä. Jos koira koulutetaan näillä keinoilla, koira ei tunnista oikeita vaurioita. Tästä on runsaasti kokemusta alan toimijoilla.

 

Mistä homekoira-alan osaajat?
Suomessa on onneksi maailmanlaajuisestikin poikkeuksellisen laaja osaaminen ja kokemus homekoirien koulutuksessa ja homekoiratyön ammattilaisissa. Espoon homekoirat ovat etulinjassa viemässä alaa eteenpäin osallistumalla tutkimusyhteistyökuvioihin, lisäkouluttautumalla ja kouluttamalla muita homekoira-alan yrittäjiä. Espoon homekoirien työkoirat on kaikki koulutettu virkakoirien (mm. tullin, poliisin) koulutusmenetelmiä vastaavilla  koulutusmenetelmillä. Koulutukseen kuuluu hajuerottelun lisäksi etsintäharjoittelua homekätköillä ja vauriokohteissa. Kokeneiden homekoirien avulla homeet löytyvät varmimmin.

Ongelmien selvittämisessä suurena apuna on koiranohjaajan rakennustekninen asiantuntemus.

Lämpökameran avulla voidaan selvittää kosteusvaurioiden kohtia, ilmavuotoreittejä tai rakenteellisia poikkeamia, mutta myös rakenteiden sisäpuolella kulkevien putkien kohtia.

Voiko koira tutkia talon ulkopuolelta?
Asiakkaat joskus kyselevät, että tutkiiko koira talon ulkopuolelta. Ei – homekoiran tarkoitus on ilmaista vain niitä kohtia sisätilassa, jossa home haisee. Näin päästään tarkastamaan niitä rakenteita, joiden kuntoa lähdetään selvittämään tarkemmin. Koiran havaitsemiin kohtiin on tehtävä rakenneavaus ja tarvittaessa kosteusmittauksia tai muita tarkastuksia, riippuen rakenteista. Jos kohdassa havaitaan kosteusvauriota, voidaan heti aloittaa korjaussuunnittelu.

Alapohjatilaa tai ulkopuolta ei koiran avulla tutkita. Ulkona ja maaperässä on aina runsaasti mikrobeita luonnostaan. Maaperän multa on täynnä sädesientä, se antaa mullalle mullan hajun. Olennaista rakennusten kuntoa tarkastaessa on selvittää, tuleeko hajuja sisätilaan. Ulkoverhoilussa tai sokkelin ulkopinnassa saa olla pintahometta tai sinistäjäsientä, olennaista on, onko rakenteen sisällä sellaista vauriota josta tulee hajua sisälle. Tästä syystä homekoira ei tarkasta rakenteita ulkoa päin.