Rakenteiden vaatimus on kasvanut

TM Rakennusmaailman artikkelissa paneuduttiin rakenteiden vaatimuksiin ja ilmastonmuutokseen

Moni satavuotias talo on tähän asti kestänyt hyvin Suomen vuodenaikoja ja olosuhteita, mutta ilmastonmuutoksen myötä syksyt voivat pitkittyä, talvet olla aikaisempaa vetisempiä ja tulviminenkin saattaa lisääntyä. Muutokset aiheuttavat rakenteille uusia vaatimuksia. Talvi voi tulevina aikoina olla Suomessa märkä plussakeli, joka pitää rakenteet märkinä syksystä kevääseen. Kun talvi ei enää kuivaa rakenteita ja viistosade piiskaa ulkoseinää, ulkoseinän kosteudenkestävyyttä on parannettava uudistuotannossa. Ilmastonmuutoksen tuomat lisähaasteet rakenteille ja rakenteiden kestävyydelle on huomioitava.

Sääolosuhteiden muuttumisen lisäksi myös asumisen tavat ja asukkaista johtuva kosteuslisä rakennuksen sisällä on muuttunut viidessäkymmenessä vuodessa oleellisesti. Entisajan rakenteet on suunniteltu aivan toisenlaista käyttöä varten. Ennen vanhaan sisätiloissa ei ollut juoksevaa vettä, peseytyminenkään ei ollut jokapäiväistä. Nykyään ruoanlaitosta, peseytymisestä, pyykinpesusta ja siivoamisesta tuleva kosteus tuottaa entisaikaan verrattuna moninkertaisen kosteusrasituksen asuntoihin. Kosteutta voidaan poistaa asunnosta mm. ilmanvaihdon toimintaa parantamalla ja suojaamalla rakenteita.

Asukkaan on tunnettava talonsa, ymmärrettävä kuinka talo toimii ja miten omilla toimilla voi vaikuttaa talon pysymiseen kuivana ja terveenä. Näin voidaan ennakoida ongelmia ja reagoida muuttuviin olosuhteisiin oikealla tavalla. Jokainen talo on omanlaisensa. Kun tunnistaa oman kodin riskikohdat, osaa paremmin ehkäistä ongelmia ja välttää homevauriot.

Lisää aiheesta Tekniikan Maailman (TM Rakennusmaailma) syksyn numerossa (10/2018). Lue linkistä koko juttu!