Sisäilmastoseminaari 2017

Sisäilmastoseminaari 2017: Homekoirien käytöstä tietoa jatkotutkijoille

03/2017

Espoon Homekoirat oli vuoden 2017 Sisäilmastoseminaarissa esittelemässä homekoiratyötä ja ohjeistusta jatkotutkijoille. Sisäilmastoseminaari on jokavuotinen Suomen suurin sisäilma-alan informaatio- ja tutkimustulosten julkistamistilaisuus, jossa alan asiantuntijat pääsevät jakamaan ja oppimaan uusinta tietoa ja verkostoitumaan. Tänä vuonna osallistujat pääsivät kuulemaan esitystä homekoiran käytöstä, ja niistä asioista, joita täytyy ottaa huomioon jatkotoimenpiteiden suunnittelussa.

Homekoiran jälkeen asuntoon tai kiinteistöön tulevan jatkotutkijan tulee ymmärtää homekoiran mahdollisuudet ja rajoitukset, hänen tulee tietää mitä koira ilmaisee, mitä koiran ilmaisemasta kohdasta voidaan sanoa ja mitä ei voida sanoa. Jatkotutkijan on ymmärrettävä kaikki tavat, miten ja mistä koira voi saada hajua, jotta koiran ilmaisemiin kohtiin voidaan suunnitella tarvittavat jatkotutkimukset. Jatkotutkimuksia voi olla ilmavuotojen ja läpivientikohtien selvitys, rakenteiden materiaalit ja riskirakenteiden selvitys, kosteusmittaukset, lämpökamerakuvantaminen tai tärkeimpänä rakenneavausten teko. Rakenneavauksista voidaan aistinvaraisesti selvittää materiaalien kuntoa tai ottaa tarvittaessa materiaalinäytteitä mikrobikasvuston selvittämiseksi. Homekoira ilmoittaa vain hajun tulokohdan, jatkotukijan on selvitettävä missä vaurio on. Ilmareittien välityksellä haju voi kulkeutua kauempaakin, tai tulla materiaalikerrosten läpi. Vaurion laajuus on selvitettävä ja vaurioituneet materiaalit poistettava.

Kun jatkotutkija ymmärtää homekoiran käyttömahdollisuuksia ja koiran käytön rajoituksia, saadaan rakenteisiin sopivat jatkotoimenpiteet, mittaukset ja tutkimukset. Näin koiran havaitsema vaurio löytyy varmimmin ja päästään tekemään korjaussuunnittelua.

Sisäilmastoseminaari antoi tänäkin vuonna taas hyvää uutta tietoa, uusia ajatuksia ja verkostoitumista.

Lue LINKISTÄ Sisäilmastoseminaarin 2017 julkaisu homekoiratyöstä ja jatkotutkijan ohjeistuksesta.

Sisäilmastoseminaari 2017
Sisäilmastoseminaarin 2017 julkaisu.

Sisäilmastoseminaari 2017

 

« Palaa takaisin