Stachybotrys – musta home

Stachybotrys vaatii pitkäaikaisen kosteuden

Stachybotrys chartarum (entinen nimi Stachybotrys atra) tunnetaan kosteusvauriorakennuksista, joissa käyttäjät oireilevat runsaasti ja joissa koetaan terveyshaittaa.

Stachybotrys on hidaskasvuinen kosteusvaurioindikaattorimikrobi, joka ilmaantuu vauriorakennukseen vasta pitkän ajan kuluessa, eli se on tertiäärivaiheen mikrobi. Sen esiintyminen vaatii pitkäkestoista märkyyttä.

Tämä homesieni muodostaa usein sekakasvustoja bakteerien kanssa.

 

Kasvualusta löytyy joka kodista

Stachybotrys chartarum kasvaa tyypillisesti harmaana tai mustana mattona kipsilevyjen pahvissa, tapeteissa ja muissa paperipitoisissa materiaaleissa sekä kuitu- ja lastulevyissä. Kyseinen home suosii selluloosapitoisien materiaalien lisäksi kiviainesta (betoni, mineraalivilla).

Suomessa käytetään nykyrakentamisessa ja korjausrakentamisessa pääosin juuri näitä materiaaleja. Ehkä tämä voi selittää osaltaan sitä, miksi Suomessa oireillaan runsaasti sisäilmasta johtuen.

Stachybotrys mikroskopoituna kuivassa teippinäytteessä. Itiöt näkyvä pyöreinä muodostumina.

Homeen todentaminen

Stachybotrys, samoin kuin Chaetomium, ovat hidaskasvuisia ja saattavat tavallisilla kasvualustoilla jäädä nopeasti lisääntyvien ja kasvavien homeiden ja sienten alle. Stachybotryksen viljely maljoilla on tehotonta ja siksi niitä harvoin löydetään ilmanäytteistä.

Itiöt ovat isokokoisia (~7 μm) ja limahuntuisia, ne aerosolisoituvat niukasti ja laskeutuvat nopeasti, eli itiöitä ei juuri löydy ilmasta. Tästä syystä ilmanäytteet eivät sovi stachybotrysten todentamiseen. Lisäksi Stachybotryksen itiöt ovat huonoja itämään, vain alle 1% itää.

Stachybotryksen myrkyllisyyden ja huonon viljelytehokkuuden takia tämän homesienen suhteen on noudatettava matalaa toleranssia: yksikin Stachybotrys pesäke sisäympäristönäytteiden viljelymaljoilla on otettava vakavasti. Tällöin on etsittävä syy vauriolle ja korjattava vaurio.

Huomioitavaa on, että silmin ei voi tunnistaa mikrobeita toisistaan. On lukuisia muitakin homelajeja, jotka ovat mustia tai tummia. Materiaalinäytteen laboratoriotutkimuksella mikrobiologi selvittää mistä lajista on kyse.

Stachybotrys kasvaa tummana mattona.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chaetomium

Oireet

Stachybotrys chartarum on mahdollinen toksiinintuottaja.

Stachybotrys chartarumin esiintymiseen liittyy lähes aina ihmisten terveyshaittoja. Kosteusvauriorakennuksisssa voi olla useita toksiineja tuottavia mikrobeja samanaikaisesti, jolloin terveyshaitta syntyy eri toksiinien yhteisvaikutuksena. Stachybotryksen itiöiden on todettu olevan terveydelle haitallisia ja koe-eläinten on osoitettu kuolevan sisäisiin verenvuotoihin, jos niiden keuhkoihin joutuu suuria määriä Stachybotryksen itiöitä. Itiöitä on löydetty jopa sairastuneista potilaista.

Stachybotrys ja muutamat muut mikrobit (Memnoniella, Fusarium, Cephalosporuium, Trichoderma ja Myrothecium) tuottavat trikotekeeni-toksiineja. Trikoteenit estävät proteiinisynteesiä, häiritsevät immuunipuolustusta ja luuytimen toimintaa, aiheuttavat maksa-, munuais- ja hermosto-oireita.

 

Stachybotrys-altistuksen aiheuttamia oireita:

 • voimakas väsymys, uupumus
 • krooninen väsymysoireyhtymä
 • pahoinvointi, oksentelu, vatsakivut, ripuli
 • nenäverenvuodot, ienverenvuoto, veriyskä
 • gynekologiset vuodot ja vuotohäiriöt
 • päänsärky, yleinen sairauden tunne
 • ihon punoitus, ärsytys, ihottuma
 • neurologiset oireet, muistihäiriöt, keskittymiskyvyn puute, aloitekyvyttömyys
 • kurkkukipu, nuha, yskä, kipu rintakehällä
 • lihas- ja nivelkivut
 • pneumonia, vastasyntyneillä hemorhaginen pneumoniitti

 

Miten Stachybotrys-kasvustosta päästään eroon?

Vaurioituneet materiaalit on poistettava riittävällä laajuudella. Erityistä huolellisuutta on noudatettava suojautumisessa!

Desinfiointiaineita ei suositella mikrobikasvuston poistamiseen.

 

Viranomaisohjeita

Sosiaali- ja terveysministeriön työsuojeluosaston julkaisussa suositellaan suojavarusteiden käyttöä, purkualueen eristämistä ja alipaineistusta sulkukammion ja HEPA-suodattimella varustetun kohdepoistolaitteen käyttöä aina, kun rakenteissa on todettu Stachybotrys- tai Fusarium-kasvustoa. Sama suositus koskee myös muita toksiineja tuottavia sienisukuja, rakenteissa esiintyvää mustaa homekasvustoa, märkiä rakenteita tai jos vaurion syynä on viemäriputkien vaurio tai pitkäaikainen sateiden pääsy rakenteisiin.

 

Kuvat: Leena Stenlund

Lähteet: Hengitysliitto, Diagnostisia työkaluja rakennusten patologiaan (Mirja Salkinoja-Salonen, 2016), Indoor aid, Home ja terveys (Tuula Putus)