kuntotutkija ja homekoira

Kuntotutkimuksen avulla vauriot ja korjaustarve selville

07/2024

Teemme ammattitaidolla ja nopealla aikataululla tarkempia kuntotutkimuksia rakennuksiin. Kuntotutkimus eroaa muista tutkimuksista siinä, että kuntotutkimuksessa avataan rakenteita ja otetaan materiaaleista näytteitä mikrobiviljelyä varten. Rakenneavauksista myös mitataan rakenteiden kosteudet, havainnoidaan näkyvät vauriot ja kosteusjäljet, sekä arvioidaan rakenteen vauriot ja korjaustarve.

Tyypillisiä kuntotutkimuskohteita ovat 1950-90-luvun omakotitalot ja rivitalot, joissa on matalaa sokkelirakennetta, valesokkelirakennetta, puukoolattua lattiarakennetta, huonosti tuulettuvaa ulkoseinärakennetta tai yläpohjarakennetta, kellaritiloja ja maanvastaisia seinärakenteita tai muita vastaavia riskirakenteita. Rakennuksessa saattaa olla muuten vaan vanhoja tai uusia kosteusvaurioita, tai epäillään muuta sisäilmaongelmaa.

Tutkimuksesta tehdään aina selkeä ja havainnollinen raportti, jossa selostetaan rakenteiden vauriot, purku- ja korjaustarve ja mahdolliset syyt vaurioiden synnylle.

Rakenneavauksia on tehtävä aina riittävästi eri rakenteisiin, jotta korjaustarve ja korjauslaajuus selviävät. Sopiva määrä asunnon rakenneavauksille voi olla esimerkiksi 1-3 avausta paikallisen vaurion tutkimuksessa, 3-8 kpl ulkoseinän tai valesokkelin tutkimuksessa ja 2-5 kpl alapohjan tai yläpohjan kunnon selvittämisessä. Määrät riippuvat rakennuksen koosta ja rakenteista. Jos rakennuksessa on useita epäilyttäviä rakenteita, on hyvä tutkia kaikki samalla kertaa. Näin saadaan kokonaisvaltaisesti tietoon rakennuksen vauriot ja korjaustarve. Samalla voidaan arvioida korjauskustannuksia ja rakennuksen tulevaisuutta tarkemmin.

Kuntotutkimus voidaan aloittaa homekoiran avulla, jolloin saadaan selville tehokkaasti sopivat rakenneavauskohdat, eli ne missä home haisee eniten. Homekoira näyttää nopeasti homeenhajukohdat ja rakennetietojen perusteella arvioidaan, mikä on parhain rakenneavauskohta.

Kuntotutkimuksen tulosten perusteella voidaan tehdä altistumisolosuhdearvio, eli olosuhdearvio. Tässä arvioidaan rakennuksen sisäilmatilannetta ja vaurioiden vaikutusta asukkaille tai tilankäyttäjille. Olosuhdearviota voidaan tarvita, kun halutaan työterveyslääkäriltä tai lääkäriltä terveydellisen merkityksen lausuntoa, kun tarvitaan vakuutusyhtiötä tai terveysviranomaista (terveystarkastaja ym.) varten tarkkaa tietoa rakennuksen vaurioista ja olosuhteista.

Kuntotutkimusta voidaan tarvita, kun rakennuksessa epäillään ongelmaa, jossain kohdassa esiintyy homeen hajua tai on vanhaa kosteusvauriota, rakennuksessa on riskirakenteita tai kun halutaan selvittää todellisuudessa rakennuksen kunto. Asuntokaupan kuntotarkastuksessa voidaan suositella tarkempaa kuntotutkimusta rakenteisiin. Teemme tutkimuksia taloyhtiöihin ja omakotitaloihin, sekä myös suurempiin kiinteistöihin, esim. päiväkodit.

Rakennusten kuntotutkimusoppaassa määritellään oikeat tavat tehdä kuntotutkimus, toimimme ohjeistuksen mukaisesti. https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/75517

Lakiasetuksessa määritetään, että rakennusten home- ja kosteusvaurioita on hyvä selvittää pätevöityneen rakennusterveysasiantuntijan (RTA) avulla. Meillä pätevyydet ovat voimassa ja rakennusten vaurioiden selvittämisestä kuntotutkimusten avulla on yli 10 vuoden kokemus. Tavoitteena kaikissa kuntotutkimuksissa on, että rakennuksen sisäilmatilanne ja rakenteiden vauriot selviävät nopeasti ja ammattitaitoisesti.

Laita viestiä ja kysy soveltuuko oma rakennuksesi kuntotutkimukseen!

« Palaa takaisin